- 04-03-2018
- 2,774 Görüntüleme
- A +
- A -
AKTİF YEŞİL ALAN NEDİR?
AKTİF YEŞİL ALAN NEDİR?
Aktif yeşil alan, toplumun ortaklaşa yararlandığı parklar, çocuk oyun alanları ve açık dinlenme alanlarıdır. Son yıllarda yapılaşmanın yoğunluğu ile bu tür alanlara ihtiyaç oldukça fazlalaşmıştır. İnsanlar dinlenebilecekleri, çocuklar oyun oynayabilecekleri, temiz hava alabilecekleri açık alanlara ihtiyaç duymaktadırlar. Büyük binalar arasına sıkışmış yeşil alanlar yetersiz gelmeye başlamış ve bu konuda çözümler aranmaktadır.
İki türlü aktif yeşil alan bulunmaktadır. Kendiliğinden oluşan ve insan eliyle oluşturulan yeşil alanlar…
Yeşil alanların kendiliğinden oluşması doğal bir süreçtir. İnsan eliyle yeşil alan oluşturma ise şehir planlamacıları, mimar ve peyzaj mimarlarının çalışmaları ile olmaktadır.
Aktif yeşil alanlar, toplumun yaşam kalitesini arttıran, sosyalleşmeyi sağlayan önemli kriterlerdir. Hem yorgunluğu hem stresi atmak, diğer insanlarla bir araya gelmek, çocukların diğer çocuklarla bir araya gelerek sosyalleşmeleri ve sağlıklı zaman geçirmeleri açısından yeşil alanlara ihtiyaç büyüktür.
AKTİF YEŞİL ALAN NEDİR?
Aktif yeşil alanlar, aktif ve pasif olarak iki gruba ayrılır. Aktif olanlar yerleşim bölgelerinde kamunun ortak kullandığı dinlenme, sosyalleşme, sağlıklı zaman geçirme gibi ihtiyaçlarını karşıladıkları bitki örtüsünün olduğu alanlardır. Pasif alanlar ise bitki örtüsü olan ancak kullanıma elverişli olmayan mezarlıklar, askeri alanlar, koruma altına alınmış, tarım yapılan yerlerdir.
Aktif yeşil alanlar konum açısından da ikiye ayrılırlar. Yerleşim bölgesi içinde ve dışında olan yeşil alanlar olarak. Konutların çevresinde, şehir merkezlerinde olan parklar genellikle insan eliyle oluşturulmakta ve bu konuda ihtiyaca karşı çözüm yolları yaratılmaktadır. Yerleşim alanları dışında olan yeşil alanlar doğal süreç sonucu kendiliğinden oluşan doğanın kendi yarattığı yerlerdir.
Aktif yeşil alanlara toplumun ihtiyacının ve talebinin yoğun olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu konuda yerel yönetimler üzerlerine düşeni yapmakla, insanlarda buraları korumak ve zarar vermemekle yükümlüdürler.
1985 tarihli ‘Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’ ile kişi başına düşen minimum yeşil alan miktarı 10 metrekare olarak belirlenmiştir.