- 04-03-2018
- 1,054 Görüntüleme
- A +
- A -
ASKERİ GÜVENLİK BÖLGESİ NEDİR?
ASKERİ GÜVENLİK BÖLGESİ NEDİR?
Ülke savunması açısından hayati önem taşıyan, askeri tesisleri içeren bölgelere Askeri Güvenlik Bölgesi denir. Askeri Güvenlik Bölgelerin dış sınırı en az 100 en fazla 400 metre uzağından duvar, tel örgü ve benzeri engellerle çevrelenmektedir. Ayrıca kara sınır hattı boyunca ve denize kıyı olan yerlerde en az 30, en fazla 600 metre derinlikteki alanlar da kurulur.
2562 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ile Askeri Güvenlik Bölgeleri belirlenmektedir. Askeri Güvenlik Bölgeleri, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve İçişleri Bakanlığı’nın gerek görmesi ile kurulur. Kurulumu ve kaldırılması için Genel Kurmay Başkanı’ nın onayı gerekir ve Bakanlar Kurulu tarafından gerçekleştirilir.
Askeri Güvenlik Bölgeleri iki türlü olmaktadır. Bunlar;
Daimi Askeri Güvenlik Bölgeleri: Dış sınırlarından itibaren en fazla dört yüz metreye kadar geçen noktaların birleştirilmesi ile belirlenmiş alanlar olup, silahlı kuvvetlere ait kışla, karargah, ordugah tesisleri ile her türlü patlayıcı, yanıcı maddelerin bulunduğu depo ve cephanelikleri, atış poligonlarını bünyesinde barındırır.
Geçici Askeri Güvenlik Bölgeleri: Mal ve can güvenliği açısından girilmesi yasak olan, atış alanları, tatbikat bölgelerinin bulunduğu ve tatbikat devam ettiği sürece kara, hava ve deniz askeri güvenlik alanı olarak kullanılan alanlardır.
ASKERİ GÜVENLİK BÖLGESİ ŞERHİ
Güvenlik bölgesi hattında bulunan, gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmazlar kamulaştırılabilmektedir. Bu tür alanlar için kişilere ait taşınmazlara Tapu Sicilinde şerh konulmaktadır. Ayrıca Askeri güvenlik bölgesi sınırına 200 metre mesafesi bulunan alanlarda yanma ve patlama tehlikesi olan malların depolanması ve bu tür maddelerin üretilmesi yasaktır. Kamulaştırılan güvenlik bölgelerine yetkili kişiler dışında kimse giremez, görüntü kaydedemez ve harita, kroki çizemez. Tüm bunlar gerek görüldüğünde yetkilendirilmiş görevliler tarafından yapılabilir.