- 06-03-2018
- 1,978 Görüntüleme
- A +
- A -
BANLİYÖ NEDİR?
BANLİYÖ NEDİR?
Banliyö, kent merkezlerinden uzakta, konutların bulunduğu bölgelerdir. Büyük şehirlerin etrafında kurulurlar ve kent merkezine ulaşımları mümkün ve kolaydır. Banliyölerde yaşayan insanlar, eğitim, iş, sağlık ve kültürel günlük ihtiyaçlarını kent merkezine kolayca ulaşarak giderirler.
Banliyölerin kurulma nedenleri kent merkezinde yoğunlaşan nüfus ile yaşam kalitesinin düşmesidir. İnsanlar daha sakin ve daha uygun fiyatlı bölge ve konutlarda yaşamlarını sürdürmek istemekte ve günlük hayattan da kopmadan banliyölerde ikamet etmektedirler.
Özellikle 1950’ li yıllardan itibaren kurulan banliyöler İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerin çevresinde yoğunken şimdi birçok büyük ilde karşımıza çıkmaktadır. Banliyölerde yaşamanın temel ihtiyacı kent merkezine ulaşımdır. Buna da kara, deniz ve demir yolları ile çözüm sağlanmaktadır.
BANLİYÖLERDE ULAŞIM
Banliyölerde yaşam kalitesi her ne kadar şehir merkezine göre daha rahat olsa da bu rahatlık banliyö ulaşımına bağlıdır. Kent merkezine kolayca ulaşım sağlanması banliyö yaşamını cazip haline getirmektedir. Genellikle kara ve demir yolu ile banliyö ulaşımı sağlanmaktadır. İstanbul’ da sahil şeridi olan kıyılar ve adalar banliyö olarak oldukça fazla tercih edilmişti. Bunun nedeni kent içi vapur seferlerinin kolay ve konforlu oluşu idi. 1870 yılından sonra tünel ve banliyö tren hatları açılınca kıyı şeridi dışında da nüfus dağılımı dengelendi.
BANLİYÖ TRENİ
Kent ve banliyöler arasında ulaşımı sağlayan tren hattına banliyö treni denir. Banliyölere her ne kadar karayolu ulaşımı olsa da trafik yoğunluğu nedeni ile banliyö trenleri daha fazla tercih edilmektedir. İstanbul’ da ilk banliyö treni 1956 yılında Sirkeci – Halkalı hattında çalışmaya başlamıştır. 1969’ da Haydarpaşa – Gebze tren hattı ile ilk banliyö bilgelerine rahat ulaşım sağlanmıştır.
Günümüzde İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa başta olmak üzere birçok ilde metro ulaşımları banliyö trenleri ile entegre edilebilmektedirler.