- 29-12-2018
- 1,124 Görüntüleme
- A +
- A -
BİNA DEPREM TESTİ NASIL YAPILIR
BİNA DEPREM TESTİ NASIL YAPILIR?
Ülkemiz, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Türkiye yüzölçümünün % 42’si birinci derece deprem kuşağı üzerindedir. Geçmişte şiddetli deprem yaşamış başlıca şehirlerimiz İstanbul, Erzincan, Çanakkale ve Van başta olmak üzere tüm yurtta halen deprem olasılığı yüksektir. Bu durumda özellikle birinci derece deprem bölgelerinde tedbirli olmak ve deprem testi ile önlem almak gerekmektedir.
Deprem testi ile binaların olası büyük ölçekli depremde ne kadar zarar göreceği, yıkılma riskinin olup olmadığı saptanmaktadır. Ev sahiplerinin deprem testi yaptırmaların olası bir deprem için hayati önem arz etmektedir.
Deprem testi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onay verilmiş kurum ve kuruluşlarca yapılmaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar içinde belediyeler, üniversitelerin ilgili bölümleri, meslek odaları ve ya özel firmalar olabilir. Özel firmalar, inşaat sektöründe, yapı ve deprem uygulama araştırma merkezlerine bağlı şirketlerdir. Bina ve ev sahipleri bu firmalara başvurarak deprem testi talebinde bulunabilmektedirler. Başvuru ve peşin ödeme sonrasında firma deprem testi çalışmalarına başlamaktadır.
Bina deprem testi işlemi nasıl gerçekleştiriliyor?
Bina deprem testi uygulamalarında en önemli husus binanın kat sayısıdır. Hesaplama kat sayısına göre yapılmaktadır. Kat sayısı 5’den az ise 3 ana kolon üzerinde, 5’den fazla ise 5 ana kolon üzerinde inceleme yapılmaktadır. Bina deprem testi uygulamalarında özellikle binanın kolonları, temeli ve duvarları gibi yapı ayrıntıları incelenmektedir. Kolon üzerinde incelemeler için donatı yani betonda kullanılmış olan demirlerin sayısı, türü tespiti yapılmaktadır. Yapıdan karot alınarak bu parçalar incelenmektedir. Karot, özel matkaplar ile binaya zarar vermeden beton parçası almaktır. Bu işlemler deprem testinin ilk aşamasıdır. Gerekli incelemeler yapıldıktan, binanın farklı ayrıntısı ve varsa sorunlar tespit edildikten sonra ikinci aşamaya geçilmektedir.
Bina deprem testinin ikinci aşamasında binanın basınca karşı dayanıklılığı test edilmektedir. Karotla alınan beton numuneleri özel hidrolik pres ile kırılıncaya kadar sıkıştırılır ve betonun basınca dayanım değeri bulunur. Binanın proje incelemesi, ana taşıyıcıları, betonarme parçaları ve kullanılan inşaat malzemelerine direnç ve basınç testi, kalite ölçümleri uygulanmaktadır.
BİNA DEPREM TESTİ SONRASI RAPOR HAZIRLANMASI
Bina deprem testi yapılan binanın durumunu bildirmek amacı ile işlemleri gerçekleştiren firma tarafından test raporu hazırlanmaktadır. Bu raporda binanın yapılan tetkikler sonucunda binanın varsa riskli bölümleri, hangi bölümlerde tehlike olduğu, tehlikenin derecesi, binanın kullanım ömrünün ne kadar olduğu, hangi bölgelere onarım gerektiği bilgileri bulunmaktadır. Binanın sağlamlığı konusunda en doğru bilgi deprem testi raporunda bulunmaktadır.
Satılık ve kiralık evlerin deprem testi raporu olması satış ve kiralama konusunda faydalı olmaktadır. Eğer yapılan testler sonucu bina sağlamsa evin satışı da kiralaması da çok daha avantajlı olmaktadır. Eğer yapılan test sonucunda binada hasar varsa ve onarılabilir bir sorunsa bu sorunun ortadan kaldırılması ile hem güvenli bir şekilde yaşam sürmek hem de evin satışı ve kiralanmasının kolay olacağı kaçınılmaz bir gerçektir.
Eğer bir ev satın almak istiyorsanız mutlaka deprem raporunu talep ediniz. Sağlam diye aldığınız evin hasarlı ya da tehlike arz etmesi hem maddi hem de manevi zarara uğramanıza neden olabilir.
Deprem testi yapan firmanın profesyonel nitelikli bir firma olması da önemlidir. Bu yüzden deprem testi yaptırmadan iyi araştırma yaparak doğru firma seçmeniz gerekir.
Depreme dayanıksız binalarınızın deprem testinin yapılması, Bina Güçlendirme Projesinin hazırlanması, Bina için dayanıklılık raporunun düzenlenmesi ve Bina Güçlendirme Uygulaması yapan güvenilir firmaları seçmeniz oldukça önemlidir.