- 07-03-2018
- 1,152 Görüntüleme
- A +
- A -
EMLAK VERGİSİ NEDİR?
EMLAK VERGİSİ NEDİR?
Taşınmaz malların vergisine emlak vergisi denir. İki tür emlak vergisi vardır. Binalar ve araziler olarak farklı oranlarda vergi hesaplamaları yapılır. Her yıl düzenli olarak Belediyelerin vergi tahsilat birimlerine ödeme yapılır. Tek veya 2 taksit şeklinde ödeme yapılabilmektedir.
Emlak vergisi ödeme tarihleri ilk taksit için genellikle mart ayı olmak üzere nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksit kasım ayında ödenmektedir.
Tapuda kayıtlı olan taşınmazın tapu sahipleri emlak vergisi mükellefidir. Emlak vergisi Belediyelerin rayiç değerleri üzerinden hesaplanmaktadır. Ev hanımları, engelliler ve işsizler emlak vergisinden muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca aylık geliri dışında geliri olmayan ve tek bir taşınmaza sahip olanlar için de vergiden muaf olmak gibi özel şartlar bulunmaktadır.
Emlak vergisi için belediyelerde beyanname doldurulur. Beyanname yanı sıra tapu, nüfus cüzdanı ve binanın kullanım izninin kopyaları, taşınmazın adresi, mükellefin ikametgahı ve vergi numarası gerekmektedir. Emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılabildiği gibi günümüzde internet ödeme yapmak da mümkündür. Taşınmazın sahibi uzakta ise internet üzerinden ya da PTT ve banka havalesi ile de emlak vergisini ödeyebilir.
Emlak Vergisi gayrimenkulün türüne göre hesaplanır. Belediye de ki rayiç bedel üzerinden hesap yapılmaktadır. Taşınmazın bulunduğu yer büyükşehir belediyesine bağlı ise vergi ücreti 2 katına çıkmaktadır. Emlak vergisi normal Belediyelerde binalar için binde 1, meskenlerde binde 2, arazilerde binde 1, arsalarda binde 3’ tür. Büyükşehir belediyelerinde bu değerler 2 katına çıkmaktadır.
Emlak vergisi zamanında ödenmezse günlük gecikme faizi uygulanır ve cezalı duruma düşer. Emlak Vergisi cezası % 1.40 oranında hesaplanmaktadır.
Herkes adına kayıtlı taşınmazın emlak vergisini taşınmazının bulunduğu belediyenin web sitesinden ya da intvd.gib.gov.tr adresinden öğrenebilir.