- 22-05-2018
- 660 Görüntüleme
- A +
- A -
EV MÜTEAHHİTE İADE EDİLEBİLİR Mİ?
EV MÜTEAHHİTE İADE EDİLEBİLİR Mİ?
Gittikçe gelişen emlak sektörü, büyük firmalar ve kredi destekleri sayesinde hızla artan ev satın alma oranları, beraberinde birçok soruyu da getiriyor. Bu sorular arasında kuşkusuz en dikkat çekeni, alınan ev iade edilebilir mi sorusu. Birçok zorlukla ve büyük hayallerle aldığı halde, eğer kişiye sürekli sorun çıkarıyorsa ev iade edilebilir mi? Yapılan değişiklik ile konut ve tatil amaçlı alınan taşınmaz mallar, tüketiciyi koruma kanunu kapsamına dahil edildiğinden, ürünün kusurlu olması nedeniyle iade mümkün oluyor.
Ev iade edilebilir mi?
Tüketici haklarına bağlı olarak evin ayıplı olması nedeniyle evin iadesi mümkün olsa da, bu işlem belirli koşullara bağlanmış görünüyor. Öncelikle bu haktan yararlanabilmek için kişilerin tüketici olarak nitelendirilebilmesi gerekiyor. Bu durumda kat karşılığı anlaşma ile alınan ev iade edilebilir mi? Ne yazık ki müteahhit firma ile inşaat sözleşmesi yapan arsa sahipleri, tüketici olarak değerlendirilemediğinden, haklarını Borçlar Kanunu’nun “istisna akti” kapsamında arayabiliyor. Bu gibi durumlar dışında gerçekleşen ev alımlarında ise iade söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur “ayıp” tanımının içinde nelerin yer aldığı oluyor.
Ev hangi durumda iade edilebilir?
Tüketici haklarına bağlı olarak konut satın alan kişiler 14 gün içerisinde hiçbir neden göstermeksizin evi iade etme haklarına sahip olsalar da, bu süre dışında ve evin niteliklerinden dolayı yapılacak olan iade işlemleri için farklı yollar izleniyor. Satın alınan ev, imar düzenlemelerine aykırı özellik taşıyorsa, iskan ruhsatı bulunmuyorsa bu durum “hukuki ayıp” olarak kabul edilerek, iade işlemleri yapılabiliyor. Ancak konutta tamamlanmamış işlerin bulunması, konutun ayıplı olduğu anlamını taşımıyor. Örneğin, evin musluklarının ya da kaloriferinin takılmaması gibi durumlar ayıp olarak değil “eksik iş” olarak işlem görüyor.
İade için nasıl bir yol izlenir?
Ayıplı ev teslim alan kişiler, sözleşmeden dönme, konutun ayıpsız misliyle değiştirilmesi, ayıp oranında bedel indirimi ve ücretsiz onarım gibi haklardan birini seçerek haklarını koruyabiliyor. Mağdur kişiler isterse ödediği bedeli geriye alabiliyor, isterse evin ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini talep edebiliyor. Bunun dışında kişiler isterse evi satın aldıkları bedelden ayıp oranında indirim yapılmasını isteyebiliyor. Kişilerin izleyebilecekleri diğer yol ise ayıbın ücretsiz olarak giderilmesi olarak belirtiliyor. Ancak tüketicilerin bu seçenekli haktan yararlanabilmesi için, ayıplı konutu teslim aldıktan sonraki 30 gün içinde ayıplı malı kabul etmediğini, ilgili kişi ya da kişilere bildirmesi gerekiyor. Konutun açık olarak ayıplı olmadığı, eksikliklerin sonraki bir zaman diliminde ortaya çıktığı durumlarda ise bu süre zorunluluğu ortadan kalkıyor.
Eğer yeni bir konut almak istiyorsanız, Milliyet Emlak adresinden satılık konut seçeneklerine göz atabilir, ihtiyacınıza uygun daireleri inceleyebilirsiniz.