- 09-04-2018
- 780 Görüntüleme
- A +
- A -
GAYRİMENKUL TELLALLIĞI NEDİR?
GAYRİMENKUL TELLALLIĞI NEDİR?
Emlak komisyonculuğu olarak bilinen gayrimenkul tellallığından Türk Borçlar Kanunu’nda bahsedilmektedir. Kanuna göre tellallık yapan kişiye tellal denmektedir. Komisyoncu yani tellal, sözleşme uyarınca bir bedel karşılığında akdin yapılmasını sağlama ve uygulama konusunda aracılık yapmakla yükümlüdür. Gayrimenkul tellallığı sözleşmesi ve ücreti Borçlar Kanunu’nun 404 – 409 maddelerinde belirtilmektedir.
GAYRİMENKUL TELLALLIĞI SÖZLEŞMESİ
Gayrimenkul tellallığı sözleşmesi iki taraf arasında yazılı olarak yapılan ve hukuki geçerliliği olan bir anlaşmadır. Geçerliliği olması için şekil şartı aranmaz. Gayrimenkul tellalı taraflar arasında bir sözleşme kurulmasını sağlamak ve sözleşme kurulmasına aracılık etmeyi üstlenmektedir. Bunun karşılığında da hizmet borçlanmakta ve karşılığında belli bir ücret almaktadır.
Taraflar arasında bir akit kurulması için tarafların bir araya gelmesi gerekir. Taraf olacak kişilerin birbirlerini tanımamaları, farklı yerlerde ikamet etmeleri, farklı dilde konuşmaları bu buluşmaya mani olacağından onları bir araya getirecek tellala ihtiyaç vardır. Ticaret hayatının her alanında tellallığa ihtiyaç olsa da en çok emlak sektöründe gayrimenkul tellallığı ön plana çıkmaktadır. Evini satmak ya da kiraya vermek isteyen bir kişi ile ev satın almak ya da kiralamak isteyen kişilerin bir araya getirilmesi emlakçı sayesinde olmaktadır.
Gayrimenkul tellalları, iki tarafı bir araya getirerek her iki tarafında ihtiyacı olan hizmeti birbirleri ile anlaşarak almalarını sağlamaktadır. Bu hizmet sözleşme ile sağlanmakta ve gayrimenkul danışmanı da satışta her iki taraftan, kiralamalarda kiralayandan belli bir oranda ücret almaktadır. Bu ücrete komisyon denir. Gayrimenkul telalarlı yaptığı aracılık neticesinde anlaşma sağlanarak bir sözleşme meydana gelince komisyon ücretini alma hakkını kazanırlar.
Gayrimenkul tellalları kendisi dışındaki kişiler arasında sözleşme kurulmasında bağımsız olan taraftır. Tarafların çalışanı değil, bağımsız hizmet veren kişilerdir.