- 08-03-2018
- 908 Görüntüleme
- A +
- A -
GİYDİRME CEPHE NEDİR?
GİYDİRME CEPHE NEDİR?
Yapıların dış cephesinde, geleneksel yerinde imalatı yapılan malzeme ve işçilik yerine daha önceden üretilmiş cephe elamanlarını yapının taşıyıcı sistemine kullanarak montajı yapılan gelişmiş bir yapı cephesi oluşturma sistemidir. Beton, gaz beton, cam, metal, ahşap gibi yapı elemanları kendilerine özel taşıyıcı ve birleştirme elemanları kullanılarak giydirme cephede çok kullanılan malzemelerdir.
Halk arasında daha çok cam ve kompozit malzemeden yapılmış cepheler giydirme cephe olarak bilinir. Yapımlarında özel üretilmiş taşıyıcı ve montaj elemanları kullanılır.
Giydirme cephenin avantajları arasında geleneksel yapı yöntemlerinde kullanılan cephe formu ve malzemelerinin ötesine gidilmesini sağlaması ön plandadır. Tasarımcı açısından çok daha özgür cephe yapabilme olanağı vardır. İmalatları ustalıktan çok belirli teknolojilerin uygulamasından ibaret olduğu için cephe binanın her yerinde benzer standart kalitenin ve tutturulabilmesini dağlar. Giydirme cepheler estetik ve yenilikçi tasarım olanaklarının ötesinde yapıların dış kabuğunun dış hava şartlarına göre çok daha kontrol edilebilir olmasına yardımcı olur. Bolca kullanılan modern cam çeşitleri ile daha fazla ışık ve ışık kontrolü, su ve nem yalıtımı, ses yalıtımı gibi fiziksel ortam kontrolünde geniş bir detay ve malzeme çeşitliliğine sahiptir.
Kullanılacak malzemelerin özelliklerine uygun olarak asma konstrüksiyonun yapısı ağır veya hafif olarak asma sistem olarak farklılık gösterir. Giydirme cepheler Kullanılan cephe malzemelerine göre de adlandırılmaktadır. Piyasada kullanılan; kapaklı cephe, panel cephe, transparan cephe, alüminyum kompozit panel cephe, mekanik taş kaplama cephe gibi kaplama malzemesi ile bağlantılı adlandırılan giydirme cephe sistemleri vardır. Giydirme cepheler birçok tasarımda sadece bina cephelerinde değil bina cepheleri ile birleşik veya bağımsız çatı örtülmesi işlerinde de kullanılabilir. Birçok dış cam cephenin devamı olarak benzer sistem ışıklık (skylight) çatı örtüsü olarak kullanılmaktadır.