- 21-08-2019
- 15,538 Görüntüleme
- A +
- A -
İNŞAAT SEKTÖRÜ YAVAŞLADI, KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ
Ekonomik kriz en çok inşaat sektörünü etkilemiş durumda. Konut satışlarında ki düşüş inşaat sektörünü ciddi anlamda durdurma noktasına getirdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bir yıl önceki mayıs ayına oranla konut satışı yüzde 31,3 oranında azalmıştır. Bu düşüş, inşaat sektörü gibi birçok alt sektörü de olumsuz etkilemiş durumda. Özellikle çimento sektöründe önemli bir kriz yaşanmaktadır.
Konut Satışlarında Düşüş
Türkiye’de konut satışındaki düşüşün en önemli nedenleri arasında yaşanan büyük ekonomik kriz, konut kredi faiz oranlarının artması ve vatandaşların konut için yatım yapmalarının güçleşmesidir. Aynı şekilde konut satışında ki bu düşüş ile müteahhitlerde konut satışı yapamayacaklarını düşünerek konut üretimini yavaşlatmış hatta durdurmuş durumdalar. Şantiyeler işleri durdurma noktasına geldiler.
Bu dönemde ipotekli konut satışlarında da % 86 azalma, ilk defa satılan sıfır konutların satışında da %40 oranında azalma yaşanmaktadır.
Çimento Satışları % 41 Azaldı
Konut satışlarındaki azalmaya bağlı olarak yeni konut yapımında yaşanan kriz, çimento sektörünü de olumsuz etkiledi. Çimento satışı geçen yıla oranla % 41 azalmış durumdadır. Yılın ilk dört ayına bakıldığında çimento üretimi, % 33 düşme göstermiştir.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Nihat Özdemir, yurt içi çimento satış fiyatının ton başına 35 Euro olduğunu belirterek bu fiyatın yurt dışına göre çok geride kaldığını, bu durumun çimento sektörünü gerilettiğini ve finansmanların geri ödemelerinin yapılamadığını belirtti.
Çimento üreticileri, yurt içi satışlarındaki küçülmeden kaynaklı olumsuzlukları ihracat yaparak telafi etme yoluna girdiler. Çimento ağırlığından dolayı zor ve maliyetli taşıma gerektirmektedir. Buna rağmen ihracat yaparak ihracat, ilk 6 ayda % 38 arttırıldı. En çok çimento ihracatı yapılan ülkeler, başta Amerika Birleşik Devletleri, Gana ve İsrail gelmektedir. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Nihat Özdemir, bu ihracatta ki artmanın çimento sektörüne nefes aldırdığını belirtmektedir. Ayrıca Avrupa standartlarında üretim yapıldığını ve dünya pazarında rekabetimizin yüksek olduğunu söylemektedir.
Gelecek aylarda konut satışlarında artma olması ve ülke ekonomisin rahatlaması durumunda çimento satışlarında artma olması umut edilmektedir. Özellikle 6306 sayılı İmar Yasası ile kentsel dönüşümün önünün açılması ve tespit edilen 7 milyona yakın riskli depreme dayanıksız yapının yeniden inşa edileceği düşünüldüğünde çimento sektörünün rahatlayacağı düşünülmektedir.
KONUT SATIŞLARINDA AZALMA
TÜİK'in açıkladığı verilere göre ilk defa satılan konut sayısı 33 Bin 765 olup bir yıl önceki aynı aya göre % 39 azalmıştır. Toplam konut satışında ilk satışın payı % 41’dir. İlk satışlarda en yüksek pay İstanbul olup Ankara ve Antalya onu takip etmektedir.
Yine TÜİK verilerine göre ikinci el konut satışı, bir önceki yıla göre % 24,4 azalmış ve 48 bin 487 ikinci el konut el değiştirmiştir. Bunun en büyük payı İstanbul olup yine Ankara ve Antalya izlemektedir.
İpotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre % 85,5 oranında azalmış ve 5 Bin 231 ipotekli evin satışı gerçekleşmiştir. En büyük pay İstanbul, ikinci ise Eskişehir olmuştur.
Yabancılara konut satışlarına değinecek olursak, bir önceki yıla göre % 62,5 artma gözlenmektedir. İstanbul’da 1734 konut, 850 konut Antalya, 216 konut Ankara, 187 konut satışı Bursa, 136 konut Yalova’da gerçekleşmiştir. Ülkemizden konut alan yabancıların başında Iraklılar, İranlılar, Ruslar, Afganlar ve Suudi Araplar gelmektedir.
Türkiye’de ilk altı ayda en az konut satışı yapılan illerden bahsedecek olursak son sırada 5 konut ile Hakkari, 7 konutla Ardahan, 27 konutla Bayburt gelmektedir.