- 13-08-2018
- 1,896 Görüntüleme
- A +
- A -
KAT MÜLKİYETİ TAPU ÖRNEĞİ
KAT MÜLKİYETİ TAPU ÖRNEĞİ
Gayrimenkul tapu çeşitleri, kat mülkiyeti, kat irtifakı ve hisseli tapudur. Bu tapu çeşitlerinin her birinin farklı özellikleri ve sahiplerine tanıdığı haklar vardır. Bu haklar, alım, satım sırasında önem arz etmektedir.
Mavi ve pembe renkte ki tapuların genel özellikleri, üzerlerinde konutun kat sayısı, büyüklüğü, adresi ve mal sahibinin bilgileri yer almaktadır.
Kat mülkiyeti tapusu, bağımsız bölüm üzerindeki mülkiyet hakkını göstermektedir. İnşaat başlarken öncelikle arsa üzerinde ki hissenin gösterildiği arsa tapusu çıkarılmakta, inşaat tamamlanarak oturma izni alınması ile kat mülkiyeti tapusu alınmaktadır. Mal sahibinin gayrimenkul üzerinde ki mülkiyeti kat mülkiyet tapusu ile resmi olarak belgelenmektedir.
Kat mülkiyetine geçişle yapının her bağımsız bölümü ayrılmakta ve sahiplerinin üzerine kaydedilmektedir. Kat mülkiyeti tapusunda, tapu sahibinin kimlik bilgileri, gayrimenkulün metrekare cinsinden büyüklüğü, niteliği ve numarası bulunmaktadır.
İnşaat oturma izni alınmadan tamamlanmış sayılmamaktadır. Öncelikle belediyen iskan çıkarılmalı ve gayrimenkulün tapusu kat mülkiyetine geçirilmelidir. İskan alınmadan bu mümkün değildir.
Kat mülkiyeti tapusunun diğer tapulardan farkı, krediye uygun oluşu ve tüm hakları sahip oluşudur. Hisseli tapularda hissedarların kimlik bilgileri bulunmaktadır. Ancak tapu üstünde hangi hissedarın hangi yere sahip olduğu belirtilmemektedir. Bu yüzden de bankalar hisseli tapusu olan gayrimenkullere kredi vermemektedirler. Hisseli tapusu olan bir gayrimenkul almak isteyenler için risk söz konudur. Ayrıca hisseli tapu almadan önce üzerinde ipotek ve haciz olup olmadığını öğrenmek önem arz etmektedir.
Kat mülkiyeti tapu örneğinde kat mülkiyeti ibaresinin yanındaki kutu işaretlenmektedir. Binanın yüz ölçümü, bağımsız bölümün numarası, katı ve nitelikleri belirtilmektedir. Kat mülkiyeti tapusuna sahip olan kişiler herhangi bir yasal sorunla karşılaşmamakta, risk taşımamakta ve kredi kullanımına açık olmaktadırlar. Gayrimenkulün özellikleri, sahibinin hakları ve kimlik bilgileri net bir şekilde belirtilmekte ve olumsuz ya da belirsiz bir durum söz konusu olmamaktadır. Bu yüzden gayrimenkul alırken öncelikle gayrimenkulün tapusu incelenmeli ve olası sorunlar varsa bilgi sahibi olunmalıdır.