- 13-06-2018
- 751 Görüntüleme
- A +
- A -
SÖZLEŞME İLE PROJEDEKİ ONAYLANAN ALANLAR FARKLI OLUNCA NE YAPILIR
SÖZLEŞME İLE PROJEDEKİ ONAYLANAN ALANLAR FARKLI OLUNCA NE YAPILIR?
Bitmiş bir yapıdan bir bağımsız bölüm alınabildiği gibi birçok durumda daha proje aşamasında satın almalar yapılabilmektedir. Bitmiş bir yapıdan satın alınan yerlerde işler nispeten daha sorunsuz halledilir. Mevcut proje ve fiili inşaat daha kolay karşılaştırılabilinir ve yapılan sözleşme sonucu satın almalarda proje farklılıkları sorunu pek çıkmaz.
Ancak daha proje veya inşaat aşamasında sapılacak satın almalarda vaat edilen yani gösterilen proje ile teslim edilen fiili yapı arasında birçok farklılıklar ortaya çıkabilir. Bu durum şüphesiz birçok ciddi hukuksal davalara konu olacaktır.
Bu tür konularda en önem verilmesi gereken konu satın alma sözleşmesinde gösterilecek dikkattir. Müteahhit ile alıcı arasında yapılan sözleşmelerde vaat edilen proje tam olarak çizimler dahil tanımlanmış olmalı ve projeye aykırı veya eksiklikler olması durumunda nasıl davranılacağı ve maddi koşullarda ne gibi değişikliklerin olacağı net olarak belirtilmelidir. Eğer teslim sırasında vaat edilen proje ile teslimat atasında bir fark var ise konunun çözümü için hukuk yoluna gidilmesi kaçınılmaz olabilir. Bu durumda elinizdeki satış sözleşmesi davada karara en fazla etki eden belge niteliği taşıyacaktır.
Sadece projedeki farklılıklar değil benzer şekilde kullanılan malzemeler, yalıtımlar ısıtma soğutma ve tüm tesisat işleri de sözleşmede yazılanlara uygun olmalıdır. İşin teslim süresi ve olası gecikmelerde alınacak tazminatlar da ayrıca önemlidir ve özellikle zamanında teslim edilmeyen yapılar sıklıkla bir dava konusu olmaktadır.
Proje farklılıkları, kullanılan malzemelerin farklı ve yetersiz olması veya işin zamanında teslim edilmemesi durumunda yapının bulunduğu veya sözleşmede yazılan anlaşmazlık halinde başvurulacak Asliye Hukuk Mahkemesine dava açılmalıdır. Mahkeme dilekçesinde dava sebebi olan konular, bunların düzeltilmesi ve gerekiyor ise uğranılan mağduriyetlerin tazminat talebi belirtilmelidir. Ayrıca eğer müteahhit inşaatın yapımını terk etti ise mağduriyetin giderilmesi için mevcut yükleniciye ait yerlerin satımı ve kalan işlerin bir başka yükleniciye tamamlandırılması talep edilebilir.