- 21-12-2019
- 3,676 Görüntüleme
- A +
- A -
YASAL ADRES VE VERGİ DAİRESİ DEĞİŞİKLİĞİ
YASAL ADRES VE VERGİ DAİRESİ DEĞİŞİKLİĞİ
İşletme ve şirketler zaman zaman farklı nedenlere bağlı olarak işletmelerinin yerlerini değiştirme ihtiyacı duymaktadır. Bu durumda işletmeler için yasal adres ve dolayısıyla da vergi dairesi değişikliği anlamına gelmektedir.
Vergi Dairesi Değişikliği
İşletmeler zaman zaman adres değişikliği gerçekleştirirken kimi zaman aynı vergi dairesi bünyesinde yer değişikliği de yapabilmektedir. Böyle bir durumda vergi dairesi değişikliği yapılırken vergi dairesi müdürlüğüne yazılacak olan dilekçelerle gerçekleştirilmektedir. Adres değişikliğinin yapılacağı tarih ve işletmenin değiştirdiği eski adreslerle birlikte yeni adres bilgilerinin de yer aldığı bilgiler yazılmaktadır. Dilekçelerde aynı zamanda mükelleflere ulaşılabilecek olan telefon ve e – mail bilgileri de yer almaktadır. işletmeler eğer aynı vergi dairesine bağlı kalacakları bir vergi dairesi değişikliği gerçekleştiriyorsa bu dilekçe bağlı bulunulan vergi dairesine verilerek yapılmaktadır. Ancak vergi dairesi değişikliği gerektiren durumlarda işletmeler yazacakları dilekçeyi isteğe bağlı olarak yeni kayıt yaptıracağı vergi dairesine isterse ayrılacağı vergi dairesine bu dilekçeyi verebilmektedir.
Adres Değişikliği
Adres değişikliği yapılırken yazılacak olan dilekçelere ek çeşitli belgeler de gerekebilmektedir. Gereken bu belgeler tüzel kişi ya da gerçek kişilere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Tüzel kişilerde dilekçelere ek olarak kira kontratları ya da tapu fotokopileri de gerekebilmektedir. İhtiyaç duyulan dilekçe yazılırken açık, net ve anlaşılır olması gerekmektedir. Bu noktada bir dilekçede yer alması gereken noktalara bakmak gerekirse; mükellefin taşındığı eski adresi bir diğer deyişle hangi adresi boşalttığı, mükellefin taşınma işlemini gerçekleştirdiği yeni adresi, hangi tarih itibari ile yani adrese taşınmış olduğu, mükellefe ait imza, mükellef tüzel bir kişilik ise şirkete ait kaşe, taşınılan adres eski adresteki vergi dairesi içerisinde değilse hangi vergi dairesinde olduğunun belirtilmesi gibi maddeler yer almalıdır.
İşletmeler kimi zamanda mevcut çalışma şartlarını değiştirerek daha uygun fiyatlı ya da daha kullanışlı olan ofislere taşınabilmektedir. Bu durumda işletmeler çeşitli ofis hizmetleri veren kuruluşlara taşınabilmektedir. Gerçekleşen taşınma işlemleri daha geniş alana ihtiyaç duyma ya da tam aksi şekilde daha küçük alana taşınma ihtiyacı duymaktadır. İşletmeler kimi zaman daha kullanışlı ya da daha merkezi yerlere ihtiyaç duyabildiği gibi kimi zaman da daha uygun fiyatlı yerlere ihtiyaç duymaktadır. İşletmeler ofis hizmeti veren alanlardan genellikle daha uygun fiyatlı hizmetler alabildiği gibi kimi zamanda çok çeşitli hizmetleri bir arada alabilmektedir. Bu da işletmeleri ek olarak ofis ve çalışan masrafı gibi yükümlülükleri karşılamaktan kurtarmaktadır. Böylece daha ekonomik olmaktadır.