Sinpaş, Paşalimanı’ndaki iki tarihi yapı için 1508 London ile anlaştı
Sinpaş Holding, İstanbul Üsküdar Paşalimanı’nda hayata geçireceği iki projenin iç mimari tasarımı için Londra merkezli mimarlık ve iç mimarlık ofisi 1508 London ile iş birliğine gittiğini duyurdu.
İki yapı, iki işlev
Şirketin açıklamasına göre iş birliği kapsamında Paşalimanı Un Değirmeni, özgün mimari karakteri korunarak Sinpaş Holding’in yeni genel merkezine dönüştürülecek. Kadim Rıfat Paşa Yalısı ise Sinpaş Deneyim Merkezi olarak yeniden işlevlendirilecek.
Her iki yapı da konut olarak değil, şirketin kendi kullanımına yönelik olarak planlanıyor. Yani duyuru bir konut projesi lansmanı değil; geliştiricinin kurumsal yapılarına ilişkin bir yatırım.
Yeniden işlevlendirme nedir
Tarihi bir yapının yıkılmadan, taşıyıcı sistemi ve dış cephesi korunarak yeni bir kullanıma uyarlanmasına yeniden işlevlendirme deniyor. Tescilli yapılarda bu süreç koruma kurulu onayına tabi ve müdahale sınırları kurul kararlarıyla belirleniyor.
Un değirmenleri, endüstriyel mirasın yeniden işlevlendirmeye en sık konu olan yapı türlerinden. Geniş açıklıklı iç mekânları ve yüksek tavanları, ofis ve sergi kullanımına görece kolay uyarlanabiliyor.
Deneyim merkezi ne işe yarıyor
Geliştiricilerin “deneyim merkezi” ya da “satış ofisi” adıyla açtığı mekânlar, alıcının projeyi inşaat tamamlanmadan görebildiği yerler. Genellikle birebir ölçekte örnek daire, malzeme ve donatı örnekleri ile kat planları burada sunuluyor.
Proje henüz yapım aşamasındayken satın alan biri için bu, sözleşmedeki teknik şartnameyi somut olarak görebildiği tek nokta. Örnek dairede kullanılan malzemelerin teslim edilecek daireyle aynı olup olmadığını sormak, sonradan çıkan anlaşmazlıkların sık kaynaklarından birini kapatıyor.
Paşalimanı ve çevresi
Paşalimanı, Üsküdar sahilinde Kuzguncuk ile Çengelköy arasında kalan bir semt. Boğaz kıyısındaki tarihi yalı ve endüstri yapılarıyla biliniyor. Bölgedeki tescilli yapı yoğunluğu, yeni yapılaşmayı sınırlarken mevcut yapıların dönüştürülmesini öne çıkarıyor.
Şirketin genel merkezini bir bölgeye taşıması, o bölgede konut geliştireceği anlamına gelmiyor. Paşalimanı’ndaki bu iki yapı için açıklanan kullanım kurumsal; konut projesi duyurusu bulunmuyor.